22 Δεκεμβρίου 2017

"Ο Ιός της Βαβέλ και άλλα διηγήματα" του Δημήτρη Δελαρούδη: Βιβλιοκριτική

Πάντα υπάρχει χρόνος για ένα καλό βιβλίο. "Ο Ιός της Βαβέλ & άλλα διηγήματα" του Δημήτρη Δελαρούδη από τις Εκδόσεις Λυκόφως αναμφίβολα είναι ένα βιβλίο που δεν περνά απαρατήρητο! Σήμερα λοιπόν έχουμε βιβλιοκριτική!


Δέκα βραβευμένα διηγήματα, όπου το μυστήριο πλέκεται με το φανταστικό, το παράδοξο, το μεταφυσικό και την επιστημονική φαντασία, και χάνεται μέσα στους λαβυρίνθους των βιβλίων και των πόλεων. Μια συλλογή από χρονοπύλες και χωροπύλες. Στοιχειωμένα βιβλία, στοιχειωμένοι ήρωες, στοιχειωμένος χρόνος. Όνειρα μέσα σε όνειρα και διηγήσεις μέσα από διηγήσεις.

-Ένας αρχέγονος ιός που ξαναπλάθει τη λογοτεχνία τρώγοντας βιβλία.
-Ένα αόρατο τάγμα και ένα αποκαλυπτικό κρυπτογράφημα χαμένο στις βιβλιοθήκες του κόσμου.
-Ένας πύργος της κόλασης που εμφανίστηκε στη μέση ενός δάσους.
-Ένα τυχαίο εύρημα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι που μπορεί να σε κάνει Άρχοντα του κόσμου.
-Ρεβεγιόν με τον Βερν, τον Πόε, τον Λάβκραφτ και άλλους συγγραφείς στον παράδεισο των κβάντα.
-Κάποιοι άνθρωποι γύρω μας δεν έχουν ούτε σάρκα ούτε οστά.
-Τολμάς να περάσεις μέσα από την Πύλη της Αυγής;
-Ο Δαίδαλος χαμένος στο ίδιο του το σπίτι. 
-Δύο μαύρες φτερούγες. Το δώρο της Νύχτας.
-Κατάδυση στη Χώρα της Νοσταλγίας με συντροφιά έναν μάγο του Μεσαίωνα.

Πρόκειται για μια συλλογή δέκα διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας -πέντε από τα οποία βραβευμένα ήδη- που αποτελούν ίσως τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα γραφής ενός συγγραφέα που από πολύ μικρή ηλικία αρέσκεται στο να γράφει και να διαβάζει, να διαβάζει και να γράφει, βρίσκοντας διέξοδο στην καθημερινότητα μιας πολύβουης αλλά απρόσωπης πόλης! Ως συνέπεια αυτής της τεράστιας αγάπης που τρέφει προς τη λογοτεχνία και τα βιβλία, σχεδόν σε όλα τα διηγήματα της συλλογής πρωταγωνιστούν αυτά τα δύο στοιχεία: τα βιβλία και το διάβασμα. Και καθώς διαβάζει κανείς, εισέρχεται με τεράστια ευκολία στον κόσμο του συγγραφέα και κατά έναν μαγικό τρόπο ζει όλα, όσα εκείνος περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια! Αυτή είναι άλλωστε η δύναμη κι η δεινότητα ενός συγγραφέα: να καταφέρνει να μεταδίδει στον αναγνώστη αυτά που εκείνος σκέφτεται την ώρα που γράφει και να τον ταξιδεύει στον χώρο ή στον χρόνο! Κι ο Δημήτρης Δελαρούδης διαθέτει το φυσικό χάρισμα να γράφει τόσο αβίαστα και παραστατικά που σε κάνει μέρος της ιστορίας! Και φυσικά από τα κείμενα του βιβλίου δε λείπει το στοιχείο της έκπληξης, της ανατροπής και της νοσταλγίας! Η δε γλώσσα που χρησιμοποιείται -πέρα από κάποιους επιστημονικούς όρους και φανταστικά ονόματα- είναι πολύ οικεία και λιτή χωρίς καμία προσπάθεια εντυπωσιασμού! Βέβαια θα ήθελα κάποιες ιστορίες να είχαν λίγο περισσότερη ανάπτυξη. Ακόμη κι έτσι όμως, όταν τελειώνει μια ιστορία στο χαρτί, συνεχίζεται στο μυαλό του συγγραφέα ή του αναγνώστη! Αναμένω λοιπόν εναγωνίως το επόμενο ανάγνωσμα του συγγραφέα Δημήτρη Δελαρούδη! 

Αναζήτησε το βιβλίο "Ο Ιός της Βαβέλ και άλλα διηγήματα" σε βιβλιοπωλεία ή εδώ


Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

1 σχόλιο: