30 Δεκεμβρίου 2017

Χάτσικο - Ο σκύλος που περίμενε: Βιβλιοκριτική

Μόλις έμαθα ότι κυκλοφόρησε το βιβλίο "Χάτσικο - Ο σκύλος που περίμενε" από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος έσπευσα να το σημειώσω στη wishlist μου, για να το διαβάσω μέσα στα Χριστούγεννα! Και σήμερα σου έχω ετοιμάσει βιβλιοκριτική!


Ο καθηγητής Χιντεσαμπούρο Ουένο ζει μια ήρεμη, τυπική ζωή μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Κάποια στιγμή η κόρη του αγοράζει ένα κουτάβι ράτσας ακίτα, το οποίο ταξιδεύει από τη βόρεια Ιαπωνία και το οποίο καλείται να παραλάβει από το ταχυδρομείο ο πατέρας της σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Κι ενώ ο καθηγητής αρχικά δεν έχει καμιά διάθεση να ασχοληθεί με τον σκύλο -που ο ίδιος τού δίνει το όνομα Χάτσικο-, μέρα με τη μέρα δένεται μαζί του και γίνεται το αφεντικό του, ενώ ανάμεσά τους αναπτύσσεται μια βαθιά φιλία και αφοσίωση!  Η συνύπαρξη του καθηγητή με τον σκύλο θα τον κάνει να ανακαλύψει την ομορφιά των μικρών πραγμάτων στη ζωή αλλά και την ανεκτίμητη αξία της φιλίας. Κάθε πρωί ο Χάτσικο συνοδεύει τον καθηγητή μέχρι τον σταθμό, όπου εκείνος παίρνει το τρένο για να πάει στη δουλειά του, κι επιστρέφει κάθε απόγευμα στις πεντέμιση, για να περιμένει το αφεντικό του να κατέβει από το τρένο. Ωστόσο κάποια μέρα ο καθηγητής κατά τη διάρκεια μια διάλεξης στο Πανεπιστήμιο παθαίνει εγκεφαλική αιμορραγία και χάνει τη ζωή του επιτόπου! Ο Χάτσικο όμως για τα επόμενα 10 χρόνια συνεχίζει να πηγαίνει τις καθημερινές στον σταθμό περιμένοντας υπομονετικά να δει τον καθηγητή να κατεβαίνει από το τρένο. Η παραδειγματική αφοσίωση του σκύλου στο αφεντικό του οδηγεί τους κατοίκους της περιοχής Σιμπούγια στην ανέγερση ενός αγάλματος με τη μορφή του Χάτσικο. 


Το βιβλίο βασίζεται σε πραγματική ιστορία που συνέβη από το 1924 ως το 1935, ενώ τα ονόματα των ηρώων είναι αληθινά! Η διήγηση της στενής σχέσης που αναπτύχθηκε μεταξύ του καθηγητή Χιντεσαμπούρο Ουένο και του Χάτσικο δείχνει πόσο δυνατοί δεσμοί μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα στον άνθρωπο και σε ένα κατοικίδιο. Μάλιστα ο σκύλος ράτσας ακίτα κανονικά προορίζεται να συντροφεύει πολεμιστές / σαμουράι και είναι χαρακτηριστικός για την επιμονή του! Επίσης μέσα από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου μπορεί κανείς να δει πόσο εύκολα αλλάζουν τα φιλοζωικά αισθήματα των ανθρώπων κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Γιατί η δύναμη της αγάπης και της πίστης είναι τεράστια και δε γνωρίζει από αποστάσεις και συμβάσεις! Με δυο λόγια πρόκειται για μια βαθιά συγκινητική ιστορία που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και ενέπνευσε και τον κινηματογράφο με δύο ταινίες μέχρι στιγμής.


Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που θα διαβάσει το βιβλίο "Χάτσικο - Ο σκύλος που περίμενε" και δε θα συγκινηθεί ή δε θα αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στα κατοικίδια και γενικότερα απέναντι στα ζώα! Ιδίως δε τα παιδιά άνω των 10 ετών μπορούν να βρουν πολλά μηνύματα μέσα από τη συγκεκριμένη ιστορία και να ταυτιστούν! Είναι πραγματικά τόσο όμορφα γραμμένο και διανθισμένο με εικόνες που θα κερδίσει κάθε αναγνώστη!


Αν λοιπόν σκέφτεσαι να χαρίσεις ένα διδακτικό βιβλίο σε εφήβους ή και σε ενήλικες τώρα στις γιορτές, ρίξε μια ματιά σε αυτό!


Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου