24 Απριλίου 2017

"Το τανγκό των Χριστουγέννων" του Γιάννη Ξανθούλη: Βιβλιοκριτική & κλήρωση

Σε αντίθεση με τον καιρό έξω, που αρχίζει σιγά σιγά να θυμίζει καλοκαίρι, σήμερα σου έχω βιβλιοκριτική & κλήρωση για το "Το τανγκό των Χριστουγέννων" του Γιάννη Ξανθούλη, που επανεκδόθηκε από τις Εκδόσεις Διόπτρα!


Η πρώτη μου αναγνωστική εμπειρία με τον Ξανθούλη ήταν περίπου προ δεκαπενταετίας με το "Πεθαμένο λικέρ", που ομολογώ ότι με ξένισε αρκετά. Ήθελα ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό μου και να διαβάσω κάποιο άλλο δικό του βιβλίο. Και δεν ήταν άλλο από το best seller "Το τανγκό των Χριστουγέννων", του οποίου έτυχε να δω την αξιόλογη κινηματογραφική μεταφορά πριν μερικά χρόνια και να κολλήσω!



Λίγα λόγια για το βιβλίο*
Ένα τανγκό για τα Χριστούγεννα γίνεται αφορμή να ανατραπεί ο «αμφίσημος» –έτσι κι αλλιώς– αισθηματικός κόσμος του Στρατοπέδου Βάτη στον Έβρο. Ένα τανγκό που ξεδιπλώνει ρυθμικά σχέσεις και απελπισίες μέσα από ξεκαρδιστικά δραματικές συγκυρίες. Καταγραφέας όλων αυτών ο Λάζαρος Λαζάρου, που γίνεται μάρτυρας ερώτων, θανάτων και εορταστικών πανικών. Έτσι, τα Χριστούγεννα του 1970 θα καταχωρηθούν στη μνήμη του σαν σκοτεινός αισθησιακός εφιάλτης, που θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή με ένα αθεράπευτα ρυθμικό τανγκό.




Η υπόθεση διαδραματίζεται το 1970 στο ομιχλώδες τοπίο του ακριτικού στρατοπέδου Βάτη στον Έβρο με παράλληλη αναφορά και στην Αθήνα του 2002. Κεντρικοί ήρωες είναι ο στρατιώτης και ταυτόχρονα αφηγητής του βιβλίου Λάζαρος Λαζάρου και ο υπολοχαγός Στέφανος Καραμανίδης, ενώ κεντρικό θέμα αποτελεί ο κρυφός κι ανομολόγητος έρωτας του Καραμανίδη προς τη νεαρά σύζυγο του διοικητή Μανόλη Λόγγου, Ζωή. Προκειμένου ο Καραμανίδης να βρει τρόπο να προσεγγίσει τη Ζωή, επιστρατεύει τον Λαζάρου, που είναι καλλιτεχνική φύση, για να του διδάξει κρυφά από όλους ταχύρρυθμα μαθήματα τανγκό ενόψει της γιορτής των Χριστουγέννων στο στρατόπεδο. Οι δυο παρτενέρ έρχονται πιο κοντά λόγω των συνθηκών και περνούν αρκετές ώρες ξαγρύπνιας, για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η επιβεβαρυμένη ωστόσο υγεία του Λαζάρου δυσχεραίνει το δύσκολο εγχείρημα, όμως είναι υποδειγματική η θέληση κι η επιμονή και των δυο! Ο Καραμανίδης δίνει γη και ύδωρ, για να χορέψει με τη Ζωή στη χριστουγεννιάτικη γιορτή, ενώ η συνάντηση αυτή θα μείνει για πάντα χαραγμένη -τουλάχιστον στη δική του μνήμη- αν όχι και στης Ζωής εξαιτίας του εύθραυστου συναισθηματικού της κόσμου! 

Ένας ρυθμικός χορός τανγκό γίνεται λοιπόν αφορμή να γνωριστούν λίγο καλύτερα ο απρόσιτος και σκληροτράχηλος υπολοχαγός κι ο ευαίσθητος και συνεσταλμένος στρατιώτης και να καμφθούν αντιστάσεις και άμυνες εκατέρωθεν υπό τη γεύση της μέντας και του ευκαλύπτου. Ένας χορός τανγκό επίσης ανοίγει δρόμο σε μια γλυκόπικρη, αγνή αγάπη που θα παραμείνει για πάντα μυστική, μέχρι τη στιγμή που μετά από 32 ολόκληρα χρόνια θα την ξαναθυμηθεί εντελώς τυχαία ο Λαζάρου και θα μας τη διηγηθεί πλημμυρισμένος από τις αναμνήσεις της στρατιωτικής του ζωής! Μια απρόσμενη συνάντηση θα φέρει τα πάνω κάτω στην ψυχή του και θα μάθει, αν τελικά έπιασαν τόπο εκείνα τα μαθήματα τανγκό! 

Ο Ξανθούλης γράφει μια πολύ όμορφη και ατμοσφαιρική ιστορία απαγορευμένης αγάπης που συγκινεί τον αναγνώστη με τη ζωντάνια και τη ρεαλιστικότητα των λέξεων, χωρίς φλυαρίες και περιττές επαναλήψεις. Δε λείπει βέβαια και το σουρρεαλιστικό στοιχείο, χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγγραφέα, που όμως είναι δοσμένο, όσο πρέπει κάθε φορά. Διαπραγματεύεται θέματα, όπως νοσταλγία για την παλιά Ελλάδα, κοινωνικά στερεότυπα, ψυχολογικά απωθημένα και χαμένα όνειρα. Μέσα σε μόλις 156 σελίδες λοιπόν κατορθώνει να περάσει με μαεστρία εικόνες από τα Χριστούγεννα του τότε και του τώρα ζωγραφίζοντας τα στιγμιότυπα με μελαγχολικά χρώματα και ιδιαίτερο χιούμορ και συνθέτοντας μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία!

... "Μπορεί να έφταιγαν οι χειμώνες που είχαν συσσωρευτεί μέσα της. Οι δικοί του στρατιωτικοί χειμώνες, που ήταν και δικοί της."... (σελ. 114)



Σε συνεργασία λοιπόν με τις Εκδόσεις Διόπτρα προσφέρουμε 2 αντίτυπα του βιβλίου "Το τανγκό των Χριστουγέννων" του Γιάννη Ξανθούλη! Να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο τις Εκδόσεις Διόπτρα για τη δωροθεσία! 

~ Για να πάρεις μέρος στο giveaway για 1 αντίτυπο του βιβλίου 
μέσω FACEBOOK:
Υποχρεωτικοί όροι
1. Like στις σελίδες Εκδόσεις Διόπτρα και Όμορφη μέσα έξω στο Facebook.
2. Δημόσια κοινοποίηση (μόνο μία φορά) στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ.
3. Σχόλιο στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ.

Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Google+ και στο Instagram.


~ Για να πάρεις μέρος στο giveaway για 1 αντίτυπο του βιβλίου 
μέσω BLOG:
Υποχρεωτικός όρος
Συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρεις παρακάτω.



Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Google+ και στο Instagram.

*Μπορείς να πάρεις μέρος και με τους δύο τρόπους για περισσότερες πιθανότητες!


Γενικοί όροι διαγωνισμού:
  • Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι και την 1/5 και η κλήρωση θα γίνει μέσω του miniwebtool.com. 
  • Θα αναδειχθεί ένας τυχερός μέσω Facebook και ένας μέσω Blog.
  • Ο τυχερός μέσω Facebook θα ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα στο Facebook, ενώ ο τυχερός μέσω Blog θα ειδοποιηθεί με e-mail, και θα πρέπει να κατοχυρώσουν τα δώρα τους εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. 
  • Αν οι τυχεροί είναι κάτοικοι Αθηνών, θα παραλάβουν τα δώρα τους από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Διόπτρα (Στοά του βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, Tηλ. 2103300774), ενώ αν είναι από την περιφέρεια, θα τους αποσταλούν δωρεάν από τις Εκδόσεις Διόπτρα!
  • Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών.
  • Όσες συμμετοχές δεν έχουν ακολουθήσει σωστά όλους τους υποχρεωτικούς όρους ακυρώνονται.
  • Επιτρέπεται μία συμμετοχή ανά άτομο και e-mail / προφίλ Facebook.
  • Τα δώρα είναι προσωπικά, αμεταβίβαστα και δεν ανταλλάσσονται με χρήματα ή άλλα είδη. 
  • Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού.
Καλή επιτυχία!

Χορηγοί επικοινωνίας:

Update 6/5:
269 συμμετοχές μέσω Facebook > Τυχερή: Yiota Paul

85 συμμετοχές μέσω Blog > Τυχερή: Πομάκη Πολυξένη


Συγχαρητήρια και στις δυο και καλοδιάβαστα! Η τυχερή από το Facebook θα ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα στο Facebook, ενώ η τυχερή από το Blog θα ειδοποιηθεί με e-mail. Οι τυχερές θα πρέπει να κατοχυρώσουν τα δώρα τους εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. Ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή!



Και μην ξεχνάς:

Ακολούθησέ με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

1 σχόλιο:

  1. Βιβλίο το καλύτερο δώρο.
    Ευχαριστούμε πολύ πάντα με επιτυχίες καλές δουλειές με χαμόγελα πολλά
    Google+ = Sertan Fasli
    Instagram = Sans.82

    ΑπάντησηΔιαγραφή