24 Οκτωβρίου 2017

Μοίρνα. Το κόκκινο γλυκό κρασί της μοίρας: Βιβλιοκριτική & κλήρωση

Το βιβλίο “Μοίρνα. Το κόκκινο γλυκό κρασί της Μοίρας” της Κατερίνας Κουτουκάκη από τις Εκδόσεις Λιβάνη ήρθε στα χέρια μου, μόλις κυκλοφόρησε την περασμένη άνοιξη, αλλά τελικά έμελε να το διαβάσω στις καλοκαιρινές μου διακοπές μέσα σε ένα βράδυ! Σήμερα λοιπόν έχουμε βιβλιοκριτική και κλήρωση!


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Τι όνομα να σου δώσω; Να σε θυμούνται, παιδί μου, να σε ρωτάνε και κάτι να σημαίνει! Να είσαι πεπρωμένο, αξέχαστη. Σημάδι να αφήνεις όπου ακουμπήσεις. Σαν το κόκκινο κρασί, που βάφει το λευκό τραπεζομάντηλο τις Κυριακές που τρώμε όλοι μαζί. Να είσαι μία και μοναδική. Μοίρνα θα σε πω! Μοίρα και Νάμα. Το κόκκινο γλυκό κρασί της Μοίρας. Να σε χαίρομαι, μικρή μου κόρη!» Όμως ο αέρας και η βροχή μπήκαν ορμητικά στο καθιστικό, έσβησαν τα κεριά κι έριξαν το ποτήρι. Το κόκκινο κρασί χύθηκε πάνω στο τραπέζι. 

Πόλη, Ρώμη, Πειραιάς, Σύρος, Θησείο, Πήλιο... Πενήντα χρόνια ζωής, τρεις γενιές ανθρώπων. Ζωή, θάνατος, όνειρα, εφιάλτες, έρωτες, χωρισμοί, επαναστάσεις και συμβιβασμοί! Όλα ένα ταξίδι. Και έγιναν τα τραγούδια δρόμος!... 


Η Μοίρνα, το στερνοπούλι μιας οικογένειας με ρίζες από τη Μικρασία και την Ελλάδα, ξαναπιάνει το νήμα της ζωής της από την αρχή προσπαθώντας παράλληλα να αλλάξει κοσμοθεωρία. Αφορμή για την εξιστόρηση των γεγονότων των τελευταίων πέντε δεκαετιών της ζωής της είναι ένα ταξίδι που κάνει οδικώς μια βροχερή μέρα του Νοέμβρη με άγνωστο -για τον αναγνώστη- αρχικά προορισμό παρά μόνο με κάποια σημεία πάνω στον ελληνικό χάρτη. Στην ουσία όμως για την ίδια δεν έχει τόση σημασία ο τελικός προορισμός αλλά το ταξίδι, το οποίο ντύνει με στίχους αγαπημένων της τραγουδιών ή όπως λέει χαρακτηριστικά: «Στις εικόνες της ζωής της έβαζε τραγούδια και στα τραγούδια τη ζωή της». Μάλιστα πρόκειται για ένα παράλληλο ταξίδι, προς τα εμπρός με το αυτοκίνητο και στο παρελθόν μέσα από τις σκέψεις της. Οι αιτίες της “φυγής” της πολλές, όπως αποδεικνύεται κατά τη διάρκεια της αφήγησης, με βασικότερη όμως την αδυναμία της να συνεχίσει να ζει μέσα σε ένα συμβατικό γάμο, όπως κάνει αρκετά χρόνια τώρα. Η ηρωίδα αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να πάει κόντρα στη μοίρα της παίρνοντας τη ζωή στα χέρια της! Όντας επαναστάτρια από τη φύση της η Μοίρνα, μετά το τέλος των φοιτητικών της χρόνων στη Ρώμη και στο ταξίδι της επιστροφής της προς την πατρίδα είχε γνωρίσει τον Πέτρο, γόνο ναυτικής οικογένειας από τη Σύρο, με τον οποίο ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και ανέβηκαν τα σκαλοπάτια της εκκλησίας, πριν καν καλά καλά προλάβουν να γνωριστούν. Είχε ταξιδέψει μαζί του σε όλο τον κόσμο για πολλούς μήνες για πάνω από δύο δεκαετίες, μέχρι τη στιγμή που ένιωσε την ανάγκη να διερευνήσει τον λόγο που δεν είχε αποκτήσει ακόμη παιδί, ενώ λίγο αργότερα ο γάμος της άρχισε να περνά κρίση. Το ίδιο διάστημα είχαν αρχίσει να συμβαίνουν τραγικές απώλειες αγαπημένων προσώπων που καθόρισαν τις ζωές των υπολοίπων. Κι όταν η μοίρα είχε φέρει τότε τυχαία στον δρόμο της τον Αντώνη, που την αγάπησε από την πρώτη στιγμή και παρακολουθούσε διακριτικά τη ζωή της, η Μοίρνα αρνούνταν να δεχτεί την αλήθεια του τελειωμένου γάμου της και να τολμήσει να ξαναερωτευτεί. Από μια κουβέντα που της είχε πει κάποτε η μάνα της πως ο Θεός κάτι σου δίνει, κάτι σου παίρνει, πίστευε σε έναν Θεό τιμωρό κι ότι δεν είχε δικαίωμα στην ευτυχία από φόβο μήπως η ζωή τής στερούσε πάλι κάποιον δικό της! Η ζωή όμως έχει πάντα τον τελευταίο λόγο!

Η Κατερίνα Κουτουκάκη γράφει το πρώτο της βιβλίο, ένα εκ πρώτης όψεως αισθηματικό μυθιστόρημα με νοσταλγική διάθεση πλέκοντας το παρόν με το παρελθόν με παράλληλη αφήγηση. Κεντρική ηρωίδα είναι μια μοιραία γυναίκα, η Μοίρνα -που έχει άλλωστε δανείσει το όνομά της στον τίτλο του βιβλίου-, η οποία περιστοιχίζεται από μια ευρύτερη. πολυπληθή και ετερόκλιτη οικογένεια. Με επίκεντρο λοιπόν την πορεία αυτής της γυναίκας, από την ενηλικίωσή της μέχρι και την πέμπτη δεκαετία της ζωής της, παρακολουθούμε ταυτόχρονα και τις ζωές των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Καθώς όμως προχωρά η αφήγηση, το αισθηματικό ύφος συμπλέει με το κοινωνικό διαπερνώντας τα στεγανά της γυναικείας λογοτεχνίας. Μέσα από ρεαλιστικές περιγραφές μοιραίων γεγονότων, καταστάσεων και συμπεριφορών διεισδύουμε στο εσωτερικό μιας κοινωνίας που αλλάζει ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της νέας εποχής. Η συγγραφέας με πολύ γλαφυρό τρόπο αφήνει να βγουν στην επιφάνεια οι σκέψεις και τα συναισθήματα της πρωταγωνίστριας για τα περασμένα άλλοτε με μια δόση χιούμορ, ειρωνείας ή αυτοσαρκασμού κι άλλοτε με πικρή παραδοχή της αλήθειας. Επίσης συμπεριλαμβάνει το θρησκευτικό στοιχείο, τις κοινωνικές πεποιθήσεις και τις οικογενειακές παραδόσεις, ενώ κάνει και σύντομη αναφορά σε θέματα που αφορούν τη μεταπολεμική Ελλάδα, όπως προσφυγιά, εμφύλιος, κατοχή, εξορία, κομμουνισμός. Με λόγο όμορφα δομημένο και ευανάγνωστο η αφήγηση κυλά γρήγορα κι ευχάριστα, όσο γρήγορα φεύγουν και τα χιλιόμετρα πάνω στην εθνική οδό!

Ο πατέρας της την πήρε στην αγκαλιά του και της είπε: 
«Η ζωή αυτή είναι δική σου. Μην αφήσεις κανέναν ν’ αποφασίσει για σένα. Μην αφήσεις ποτέ κανέναν να σ’ την κλέψει, να σ’ την απαξιώσει ή να σ’ την κατευθύνει και, κυρίως, μην τη χαρίσεις! Για σένα θα ζεις, ούτε για μένα ούτε για τη μάνα σου ούτε για τον οποιονδήποτε Πέτρο! Πήγαινε τώρα και για μένα είσαι πάντα το παιδί μου, είτε γυρίσεις μόνη σου είτε με παρέα». (σελ. 91)


Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη συγγραφέα του βιβλίου για την τιμή να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις μου!

Κυρία Κουτουκάκη, καλωσορίσατε στο blog "Όμορφη μέσα έξω". Σε ποιες περιόδους της ζωής σας νιώθετε πιο επιτακτική την ανάγκη να γράψετε και γιατί; 

Καλώς σας βρίσκω και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Θεωρώ πως η συγγραφή είναι ένα μοναχικό μονοπάτι. Εγώ βαδίζω σε αυτό, περιόδους της ζωής μου, που "κλείνομαι" στον εαυτό μου ή τις περιόδους εκείνες, που έχω περισσότερο χρόνο, μέσα στην απαιτητική καθημερινότητα, για να αφιερωθώ με αφοσίωση στη συγγραφή. "Επιτακτική την ανάγκη" τη νιώθω καθημερινά, απλά δεν είναι εφικτό να το κάνω. Γεμίζω όμως μικρά τετραδιάκια που έχω πάντα στην τσάντα μου με σκόρπιες σκέψεις που κάποια στιγμή θα ενωθούν.

Η “Μοίρνα. Το κόκκινο γλυκό κρασί της Μοίρας” είναι το πρώτο σας βιβλίο. Ποια είναι η πηγή εμπνευσής του και τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες του;

Το βιβλίο αυτό υπήρχε πάντα μέσα μου. Δεν υπήρχε ένα συγκεκριμένο γεγονός ή κάποια χρονική στιγμή που να σκέφτηκα και να είπα «ωπ! Να ένα ωραίο θέμα, για να γράψω ένα βιβλίο»! Υπήρχαν μέσα στο μυαλό μου όλα. Οι ήρωες, η εξέλιξη, οι διάλογοι ακόμη και το τέλος. Αυτό που συνέβη ήταν πως ήρθε η σωστή στιγμή, για να πάρω εγώ το θάρρος να εκτεθώ και να πω στον όποιο κόσμο με διαβάσει μια ιστορία. Τα μηνύματα του βιβλίου είναι πολλά. Ανάλογα την "ανάγνωση" που θα κάνει ο καθένας. Ξέρετε, όταν τελείωσα το βιβλίο, το έδωσα σε δυο τρεις ανθρώπους να το διαβάσουν και ο κάθε ένας είχε σταθεί σε άλλο σημείο του. Είχε σταθεί σε διαφορετικό μήνυμα, είχε δει από διαφορετική πλευρά και την ηρωίδα αλλά και τους υπόλοιπους που κινούνται γύρω της. Για μένα, το σημαντικότερο μήνυμα που ήθελα να περάσω μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ήταν το μήνυμα της Ζωής και πώς την διαμορφώνουν οι πεποιθήσεις μας. Πόσο συχνά και πόσο πολύ, οι άνθρωποι επιλέγουμε να ζούμε στον ρόλο που μας καθόρισαν και πόσο κόπο κάνουμε για να το αλλάξουμε αυτό, αν ποτέ το καταφέρουμε. 

Πόσος χρόνος χρειάστηκε, για να γράψετε το μυθιστόρημά σας;

Ουσιαστικά όχι πολύς. Ημερολογιακά το έγραψα μέσα σε δεκαοκτώ μήνες, από την στιγμή που έγραψα την πρώτη σελίδα. Ουσιαστικά όμως το έγραψα στο μισό χρονικό διάστημα. Υπήρχαν μεγάλες περίοδοι που δεν έγραφα ούτε μισή λέξη, γιατί δεν είχα τη μοναχικότητα που χρειαζόμουν.

“Ντύνετε” τη διήγηση της ιστορίας σας με στίχους τραγουδιών. Τι θέση κατέχει η μουσική στη ζωή σας;

Περίοπτη!!!! Θα ήθελα να γνωρίζω μουσική, θα ήθελα να μπορώ να τραγουδώ!! Θα σας πω πως τα τραγούδια ήταν ακόμη ένα "όχημα" που οδηγούσε την έμπνευσή μου. Τα τραγούδια τα είχα συλλέξει πριν αρχίσω να γράφω το βιβλίο και πάνω σε αυτά "πάτησε" η εξέλιξη της ιστορίας. Ήταν ένας περίεργος για πολλούς τρόπος έμπνευσης και δόμησης της πλοκής. Αλλά έτσι μου βγήκε. Εμπιστεύθηκα τη ροή της έμπνευσής μου.

Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου σας είναι μια μοιραία γυναίκα, η Μοίρνα, η οποία πλαισιώνεται από πολλούς δευτερεύοντες ήρωες. Υπάρχει ανάμεσά τους κάποιος χαρακτήρας που αντικατοπτρίζει στοιχεία αληθινού προσώπου ή όλα τα πρόσωπα του βιβλίου είναι καθαρά προϊόν μυθοπλασίας;

Η Μοίρνα είναι μοιραία περισσότερο για τον εαυτό της, παρά για τους άλλους γύρω της. Υπάρχουν τέσσερα πρόσωπα στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου, που είναι υπαρκτά, αν και δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Αναφέρομαι στους παππούδες και στις γιαγιάδες της Μοίρνας, που πρόκειται για τους δικούς μου παππούδες. Η ηρωίδα όμως δεν είμαι εγώ. Απέχω χιλιόμετρα από αυτήν, αν και την αγαπώ σαν κόρη. Άλλωστε ποια κόρη, έχει την ίδια ζωή με τη μάνα της; Επίσης όλοι όσοι κινούνται γύρω της, είναι πρόσωπα μυθοπλασίας. 

Η Μοίρνα φοβόταν να νιώσει ευτυχισμένη ή να ερωτευτεί ξανά, γιατί πίστευε ότι ο Θεός κάτι σου δίνει, κάτι σου παίρνει! Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;

Όχι, καθόλου! Αυτή είναι μία πεποίθηση, που η ίδια καλλιέργησε στον εαυτό της, παρερμηνεύοντας μια κουβέντα της μάνας της. Πιστεύω πως ο Θεός δεν είναι τιμωρός! Ο Θεός είναι αγάπη! Ξέρετε, δεν το πίστευα πάντα αυτό. Ανήκω σε αυτήν την γενιά που έχει μεγαλώσει με τον "φόβο" του Θεού. Του Θεού που θα σε τιμωρήσει, αν φας λάδι την Παρασκευή ή που θα ρίξει φωτιά να μας κάψει, γιατί έχουμε γίνει Σόδομα και Γόμορα! Στην πορεία, στην προσωπική μου αναζήτηση και εξέλιξη κατάλαβα πως όλο αυτό είναι λάθος. Ο Θεός είναι αποκλειστικά και μόνο αγάπη!

Πιστεύετε στη δύναμη της μοίρας ή στη δυνατότητα της ανθρώπινης επιλογής; 

Πιστεύω στην επιλογή που έχουμε, ως πλάσματα με ελεύθερη βούληση, να διαμορφώνουμε την πραγματικότητά μας, δεδομένων των συνθηκών και των συγκυριών που βιώνουμε.

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου! Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία σε κάθε σας ενασχόληση και να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας!

Σας ευχαριστώ κι εγώ από καρδιάς! Η τιμή ήταν και δική μου! Σας εύχομαι κάθε επιτυχία επαγγελματική και προσωπική.


Σε συνεργασία λοιπόν με τις Εκδόσεις Λιβάνη προσφέρουμε ένα αντίτυπο του βιβλίου "Μοίρνα. Το κόκκινο γλυκό κρασί της μοίρας" της Κατερίνας Κουτουκάκη! Να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο τις Εκδόσεις Λιβάνη για τη δωροθεσία! 



~ Για να πάρεις μέρος στο giveaway:

Υποχρεωτικοί όροι
1. Like στις σελίδες Εκδόσεις Λιβάνη και Όμορφη μέσα έξω στο Facebook.
2. Σχόλιο στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ προσκαλώντας 3 φίλους.

Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Instagram και Google+.


Γενικοί όροι διαγωνισμού:
  • Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι από 24/10 μέχρι και 30/10.
  • Επιτρέπεται μία συμμετοχή ανά άτομο και προφίλ Facebook.
  • Όσες συμμετοχές δεν έχουν ακολουθήσει σωστά όλους τους υποχρεωτικούς όρους, ακυρώνονται.
  • Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών.
  • Η κλήρωση θα γίνει μέσω της εφαρμογής commentpicker.com. 
  • Από την κλήρωση θα αναδειχθεί ένας τυχερός.
  • Ο τυχερός θα ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα στο Facebook κι όλη η επικοινωνία μαζί του θα γίνεται μόνο γραπτώς κι όχι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, π.χ. τηλεφωνικώς! Θα πρέπει να κατοχυρώσει το δώρο του εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί.
  • Αν ο τυχερός είναι κάτοικος Αθηνών, θα παραλάβει το δώρο του από το κεντρικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Λιβάνη (Σόλωνος 98 & Ιπποκράτους, Αθήνα), ενώ αν είναι από την περιφέρεια, θα του αποσταλεί δωρεάν από τις Εκδόσεις Λιβάνη!
  • Το δώρο δεν ανταλλάσσεται με χρήματα ή άλλα είδη. 
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού το blog "Όμορφη μέσα έξω" δε φέρει καμία άλλη ευθύνη πέρα από τη διοργάνωση του διαγωνισμού.
  • Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού.

Καλή επιτυχία!


Χορηγοί επικοινωνίας:

Update 1/11
Τυχερή: Christina Chris
Συγχαρητήρια και καλοδιάβαστο!




Και μην ξεχνάς:
Ακολούθησέ με σε FacebookInstagram και Google+, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

7 σχόλια:

  1. Σ'ευχαριστούμε για το υπέροχο δώρο που μας κάνετε... 💞💞💞 Μακάρι να είναι και η τύχη μαζί μου!!!
    🍀🎁💝😍💫🍀🎁💝😍💫🍀🎁💝😍💫

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ, ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΩΡΟ….. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ…. ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ !!!!!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ !!!!!!!!!!!!
    Προφίλ Google+ --Christodoulos Agathos
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100002365755839

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το καλύτερο δώρο!!!! Πολύ θέλω να το διαβάσω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστουμε ,θελώ πολύ να το διαβασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ευχαριστούμε fb: Despina Despinaki
    instagram: despinadespinaki
    google+: Δεσποινα Δεσποινακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή